Ideea de a ține acest atelier mi-a venit după ce am constatat că foștii mei colegi din domeniu bancar nu au cunoștințe de baze de date. Mă gândeam că dacă ar ști să lucreze cu bazele de date atunci ar putea să-și automatizeze din procese și să poată dedica mai mult timp pentru analiza de date. Desigur ar crește și oportunitățile pentru o schimbare în carieră.
De-a lungul timpului am avut ocazia să lucrez cu mai multe sisteme de baze de date: MySQL, SQL Server, PostgreSQL, Oracle, DB2. Dintre toate cel mai ușor de utilizat mi se pare SQL Server. Iar odată obișnuit cu un sistem de baze de date trecerea la oricare altul nu este așa complicat. După prima sesiune pilot din luna februarie 2022 am găsit formula potrivită pentru organizarea și desfășurarea acestui atelier practic de familiarizare cu SQL Server și cu bazele de date în general.
Începând cu anul 2023 am mai adăugat un modul în urma solicitărilor cursanților. Acesta este o continuare a primului modul la care se vor aprofunda cunoștințele dobândite și la care se vor adăuga subiecte noi accentul fiind pe scripturi SQL.
Scopul atelierului este de familiarizare cu bazele de date, posibilitatea de a interoga date, de a modifica și șterge date. Nu se cer cunoștințe de baze de date înainte de acest atelier. Sunt necesare în schimb cunoștințe generale de utilizare a calculatorului. Este de preferat ca participanții la atelier să posede cunoștințe de Excel pentru a putea înțelege mai ușor bazele de date. Unele elemente sunt similare. Practic poate participa oricine știe să utilizeze un calculator (utilizare aplicații, instalare aplicații, editare text).
Atelierul se desfășoară online prin intermediul aplicației Microsoft Teams. La un atelier vor fi între 5 și 8 participanți pentru o comunicare și colaborare eficientă cu toată lumea.
Fiind atelier este orientat pe practică. Sunt prezentate și noțiunile teoretice necesare în practică.
În fiecare sâmbătă se prezintă circa o oră noțiunile teoretice și utilizarea acestora în practică. Apoi se continuă cu lucru practic. Fiecare participant poate să-și partajeze ecranul pentru a lucra împreună sau pentru a primi ajutor. De fiecare dată când sunt întrebări sau nelămuriri se poate interacționa direct cu cel care prezintă pentru a nu rămâne lacune.
În cursul săptămânii timp de o oră lucrăm împreună la temă. Fiind la început se întâmplă să nu ne iasă chiar din prima și să ne împotmolim la lucruri simple. Dar pe măsură ce exersăm căpătăm experiență.
Fiecare participant va primi un utilizator și o parolă pentru a se conecta la serverul de baze de date. Acest server este dispobil non-stop timp de trei luni de la începutul cursului. De asemenea, prezentările utilizate vor putea fi descărcate pe calculatoarele personale.
La finalul fiecărui modul participanții care au participat activ și au efectuat cel puțin 70% din cerințe vor primi diplomă de absolvire.
Atelierul conține două module: primul modul este pentru familiarizarea cu serverul de baza de date SQL Server și cu limbajul SQL, iar al doilea pentru a aprofunda limbajul SQL.
Tematica primului modul este următoarea:
Al doilea modul este o continuarea a primului modul și abordează următoarele subiecte:
În total sunt 17 ore de atelier pentru fiecare modul. Înafara orelor planificate participanții se pot conecta la baza de date și exersa cele învățate. Următorul modul pentru începători este programat pentru luna februarie 2023, iar al doilea modul se va desfășura în luna martie 2023.
Atelierul se desfășoară în următoarele zile:
Pentru participarea la un modul din cadrul atelierului prețul este de 650 lei. Plata se face prin transfer bancar și trebuie efectuată cu cel puțin trei zile înainte de începerea modulului. Pentru atelierul următor plata se poate face până pe 1 februarie 2023 inclusiv pentru modulul I și 1 martie inclusiv pentru modulul II.
Pentru o bună desfășurare a atelierului numărul de locuri este limitat. Pentru înscriere se va completa formularul Web de înscriere. Apoi se va primi pe email factura proformă pentru efectuarea plății. După confirmarea plății se va primi factura fiscală, credențialele pentru conectarea la baza de date și invitația cu link-ul de participare.
Participanții la curs trebuie să posede cunoștințe generale de utilizarea calculatorului și de preferat cunoștințe de Excel (creare tabele, formule, pivot table).
Pentru a parcurge modulul II este necesară finalizarea modulului I sau deținerea cunoștințelor enumerate în tematica modulului I.
Cerințele pentru configurația calculatorului sunt:
Pentru a participa la atelier pe calculatorul personal trebuie să avem instalate următoarele aplicații:
Pentru informații suplimentare sau nelămuriri ne puteți contacta pe email la adresa StefanTanasa@ilisoft.ro.
Vă așteptăm la atelier!